EPC, tuin, zwembad, parkeerplaats … De karakteristieken die de prijs van huizen en appartementen in België beïnvloeden
Brussel, 26 november 2024 - Welke criteria verhogen echt de waarde van een woning? Het EPC-certificaat, het bouwjaar of zelfs de aanwezigheid van een tuin of zwembad? Beïnvloeden deze factoren de prijs van een appartement op een andere manier dan die van een huis? Om deze vragen te beantwoorden, heeft Immoweb een diepgaande studie uitgevoerd waaruit blijkt hoe verschillende factoren de woningprijzen in België beïnvloeden.
Huizen : EPC, tuin en moderniteit bovenaan de lijst van verwachtingen
Wat huizen betreft, vallen bepaalde criteria op door hun impact op de prijs per m². Dit zijn onder andere energieprestaties, bouwjaar en de aanwezigheid van buitenruimte, die allemaal beantwoorden aan de verwachtingen van kopers, met duidelijke gewestelijke verschillen. Dit zijn de belangrijkste bevindingen.
1. Energieprestatie (EPC): een kerncriterium
Het EPC-certificaat blijkt een beslissende factor te zijn in de waardeverhoging van woningen, vooral in een context van groeiend milieubewustzijn, stijgende energiekosten en steeds strengere regionale voorschriften. De cijfers spreken voor zich:
Vlaanderen: Een huis met een EPC A is gemiddeld 19,2% duurder dan een identiek huis met een EPC D . Een B score voegt ook een meerprijs toe van 12,2%, terwijl een huis met een F score 9,4% goedkoper is dan een D.
Wallonië: Huizen met een EPC A- of B-score hebben een meerwaarde van respectievelijk 14,1% en 11,9% in vergelijking met een identiek huis met een D-score. Een huis met een F-score is daarentegen gemiddeld 7,1% goedkoper.
Brussel: Door een strengere schaal beperkt de zeldzaamheid van woningen met een A- en B-score de mogelijkheden voor directe vergelijkingen aanzienlijk. Woningen met een F-score, die vaker voorkomen, maken echter een betrouwbaardere analyse mogelijk: ze zijn gemiddeld 2,3% goedkoper dan vergelijkbare woningen met een D-score.
Deze cijfers bevestigen de groeiende belangstelling voor energiezuinige woningen, een trend die nu onvermijdelijk is.
2. Het bouwjaar
Recente projecten, gebouwd met kwaliteitsmaterialen en modernere technieken, zijn erg gegeerd, vooral omdat kopers op zoek zijn naar zuinige, duurzame woningen.
Vlaanderen: Een huis gebouwd na 2010 is 15% meer waard dan een identiek huis gebouwd tussen 1945 en 1970.
Wallonië: De waardestijging in Wallonië is lager, namelijk 10% voor woningen gebouwd in 2010.
Brussel: In Brussel worden modernere woningen het hoogst gewaardeerd, met een stijging van 18% tegenover naoorlogse woningen.
Moderne gebouwen zijn een grote aanwinst. Dit wordt ook weerspiegeld in de impact van de staat van het gebouw op de prijs. Als we twee huizen vergelijken die identiek zijn in elk opzicht behalve hun staat, dan is een gerenoveerd huis gemiddeld 9% duurder dan een gewoon goed onderhouden huis in alle drie de gewesten.
3. De tuin
Sinds de Covid-19 pandemie en de opkomst van telewerken is de vraag naar buitenruimte sterk gestegen, waardoor de tuin een essentiële troef is geworden bij de meerwaarde van woningen. Gemiddeld kost een huis met tuin op een perceel van 250 tot 500 m² tot 21,8% meer dan een identiek huis zonder tuin op een perceel van 100 m².
Vlaanderen: Het verschil is +17,3%.
Wallonië: de meerwaarde bereikt +21,8%.
Brussel: +17,3%
Deze cijfers bevestigen dat een tuin een universeel gewaardeerd kenmerk is, dat een ruimte biedt voor ontspanning en contact met de natuur.
4. Het zwembad
De aanwezigheid van een zwembad wordt beschouwd als een eersteklas voorziening en kan de waarde van een huis in België aanzienlijk verhogen. De impact varieert echter van gewest tot gewest:
Vlaanderen: een huis met een zwembad geniet een meerwaarde van 7,87% in vergelijking met een identiek huis zonder zwembad.
Wallonië: de impact is meer uitgesproken, met een gemiddelde stijging van 9,42%.
Brussel: in een dichtbevolkte stedelijke omgeving zijn zwembaden zeldzaam en uiterst waardevol, met een meerprijs tot 17,65%.
Appartementen : EPC, bouwjaar, badkamers & parkeerplaats
1. Energieprestatie (EPC)
Het EPC-certificaat blijft een belangrijk criterium voor de waardebepaling van appartementen in België, hoewel de impact ervan op de prijs per m² over het algemeen minder uitgesproken is dan voor huizen. Dit verschil wordt verklaard door de vaak lagere energiekosten van appartementen, als gevolg van hun kleinere omvang en ingesloten karakter. Aan de andere kant vereisen huizen over het algemeen hogere investeringsniveaus voor energierenovatie, wat het belang van het EPC in hun waardering versterkt. Toch blijft een goede EPC-score een belangrijke troef voor appartementen, vooral in een context van toenemend milieubewustzijn en de zoektocht naar energiebesparingen.
Vlaanderen: Een appartement met een EPC-score van A kost gemiddeld 15,48% meer dan een identiek appartement met een D-score, terwijl een B-score 12,37% meer oplevert dan een D-score. Omgekeerd is een appartement met een F-score gemiddeld 6,53% goedkoper dan een identiek appartement met een D-score.
Wallonië: De meerwaarde gekoppeld aan EPC-scores bereikt 17,29% voor een A-score en 9,64% voor een B-score, in vergelijking met een flat met een D. Dit illustreert de hoge waarde van eco-efficiënte woningen. Aan de andere kant is een appartement met een F-score gemiddeld 4,39% goedkoper dan een identiek appartement met een D-score.
Brussel: Door het beperkte aantal appartementen met een A-score is het statistisch onmogelijk om betrouwbare conclusies te trekken. Appartementen met een B-score hebben echter een meerprijs van 3,5% ten opzichte van een D-score. Deze meerprijs, die kleiner is dan elders, weerspiegelt minder differentiatie tussen energieklassen in Brussel. Aan de andere kant is een appartement met een F-score gemiddeld 3,07% goedkoper dan een appartement met een D-score.
2. Het bouwjaar
Een recent appartement, gebouwd na 2010, laat een duidelijke stijging zien in vergelijking met een identiek appartement gebouwd tussen 1990 en 2000:
Vlaanderen: +16 %
Wallonië: +9 %
Brussel: +8,5 %
Het zal geen verrassing zijn dat het, net als bij huizen, de modernste appartementen zijn die de hoogste prijs opbrengen. Deze voorkeur wordt ook weerspiegeld in de impact van de staat van het gebouw op de prijs. Als we twee appartementen vergelijken die, behalve hun staat, identiek zijn, is een gerenoveerd appartement gemiddeld 11% duurder in Vlaanderen, 9% in Wallonië en 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dan een gewoon goed onderhouden appartement.
3. De badkamer
Het aantal badkamers is ook van invloed op de prijzen:
Vlaanderen: De aanwezigheid van twee badkamers verhoogt de waarde met 12,4% in vergelijking met een identiek appartement met slechts één badkamer.
Brussel: De meerwaarde is gematigder (+2,6%).
Wallonië: De impact blijft beperkt (+1,9%).
4. De parking
De rol van parkeerruimte verschilt van gewest tot gewest:
Wallonië: tot +6,29% voor een appartement met parkeerplaats.
Brussel: tot +4,04%.
Vlaanderen: Geen significante impact
De methodologie
De gebruikte methodologie is gebaseerd op een econometrische benadering die bekendstaat als de hedonische methode, die de effecten van andere woningkenmerken neutraliseert en het echte effect van de betreffende variabele isoleert. Het berekende effect wordt geïnterpreteerd als het gemiddelde procentuele effect op de prijs per m² in vergelijking met een bepaalde referentie, waarbij alle andere factoren gelijk blijven. De studie had betrekking op huizen en appartementen (met uitzondering van nieuwbouw) die vanaf 1 november 2023 te koop worden aangeboden op de Immoweb-site door agentschappen en/of particulieren in de drie gewesten.
Over Immoweb
Al meer dan 25 jaar is Immoweb het grootste digitale vastgoedportaal in België waar kopers en verkopers, huurders en verhuurders elkaar vinden. Immoweb is de eerste halte voor elke Belg die droomt van vastgoed: elke dag vind je bijna 150.000 eigendommen te koop of te huur. Immoweb biedt het meest volledige aanbod vastgoed: huizen, appartementen, bouwgronden, garages, kantoren, winkels en industriële panden, van nieuwbouw tot uitzonderlijke historische panden. Dankzij onze gratis schattingstool weten eigenaars snel hoeveel hun vastgoed waard is. Kopers kunnen in één klik een simulatie voor een hypotheek krijgen via ons geïntegreerde leningaanbod. Ook kunnen zowel huurders als eigenaars zich verzekeren via Immoweb Protect. Volg ons nieuws en inzichten over de vastgoedmarkt op onze persruimte.
Over AVIV Group
De AVIV Group is een van de grootste digitale vastgoedtechbedrijven ter wereld en een dochteronderneming van Axel Springer. AVIV’s unieke portefeuille van toonaangevende merken omvat verschillende van Europa’s bekendste vastgoedzoekertjessites: Groupe SeLoger en Meilleurs Agents (Frankrijk), Immowelt Group (Duitsland), Immoweb en Realo (België) en Yad2 (Israël) die samen meer dan 2.000 mensen tewerkstellen. De AVIV-groep heeft ook belangen in bedrijven als Homeday en Zumper.
Perscontact
Maarten De Cocker
FINN
[email protected]
+32 479 69 35 93