Bescherm jezelf tegen online fraude

Op Immoweb maak je, net zoals op andere grote online platformen, gebruik van gevoelige persoonlijke data zoals contactinformatie, adressen en financiële gegevens. Je persoonlijke informatie beschermen is cruciaal om online oplichting, phishing en datadiefstal tegen te gaan.

Verschillende vormen online fraude

Online fraude komt veelal in twee grote categorieën voor: valse zoekertjes en phishing.

Valse zoekertjes:
Om hun slag te slaan, plaatsen oplichters valse zoekertjes op Immoweb. In deze zoekertjes wordt vastgoed aangeboden aan prijzen die vaak ver onder de werkelijke marktwaarde liggen.

Toon je interesse in een van deze valse zoekertjes, dan verzinnen de oplichters excuses waarom het pand niet bezichtigd kan worden en zetten ze je onder druk om zo snel mogelijk een bedrag over te schrijven. Van zodra je dat gedaan zou hebben, hoor je niets meer van de oplichters en ben je je geld kwijt.

Als je een vals zoekertje tegenkomt, meld je dit best zo snel mogelijk door rechtsboven te klikken op “Melden” (onder de foto’s).

Phishing:
Bij phishing wordt een frauduleuze poging ondernomen om gevoelige informatie te verkrijgen zoals je gebruikersnaam, je wachtwoord of de gegevens van je bankkaart. Oplichters doen zichzelf hierbij vaak voor als een officieel bedrijf of platform zoals Immoweb. Het uiteindelijke doel van deze vorm van oplichting is je identiteit misbruiken. Phishing gebeurt zowel via mail en sms, maar vandaag ook steeds vaker via Facebook- of WhatsApp-berichten (instant messaging).

Eenmaal de oplichters in hun opzet geslaagd zijn, misbruiken ze je persoonlijke data zoals inloggegevens en financiële informatie voor frauduleuze doeleinden. Bovendien kunnen ze deze gegevens gebruiken om in te loggen bij andere diensten waarvoor je dezelfde gegevens gebruikt (Google mail, Facebook, bankapp, …).

Enkele tips om fraude te vermijden

  • Voer nooit een betaling uit of deel geen betalingsgegevens vooraf om een woning te reserveren zonder de juiste verificatie.

  • Als het pand zogezegd niet beschikbaar is voor bezichtiging, of je wordt onder druk gezet om snel een beslissing te maken, heb je vaak met oplichters te maken.

  • Een zoekertje dat letterlijk te mooi is om waar te zijn, is dat jammer genoeg meestal ook.

  • Wees altijd op je hoede als je gevraagd wordt om een betaling uit te voeren met onder meer Western Union. Deze betalingen zijn anoniem, waardoor het opsporen van de oplichters quasi onmogelijk is.

  • Controleer het e-mailadres van de afzender aandachtig. Iets vreemds? Klik of antwoord niet, verwijder de e-mail onmiddellijk.

  • Door met je muis over een link te gaan (zonder te klikken) of door met je vinger langer op de link te drukken op mobiele apparaten, kan je controleren waar de link naartoe gaat. Als het e-mail- of websiteadres dat in de pop-up verschijnt niet begint met een bekend websiteadres (zoals www.immoweb.be), kan het om een poging tot phishing gaan.

  • Let goed op bij URL's want vaak kunnen deze sterk lijken op de officiële adressen.

  • Deel nooit je wachtwoorden. (Immoweb zal nooit per mail, sms of op sociale media je wachtwoord vragen.)

  • Gebruik verschillende wachtwoorden op verschillende websites. Zo zijn niet al je accounts gecompromitteerd wanneer één wachtwoord gestolen of achterhaald wordt.

  • Een sterk wachtwoord bestaande uit kleine en grote letters, cijfers en symbolen is moeilijker te achterhalen. Vermijd ook zaken zoals je naam, je beroep, ‘123’ of ‘wachtwoord’.

  • Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om je verschillende wachtwoorden bij te houden.

  • E-mails verzonden door Immoweb hebben steeds een adres dat eindigt op @immoweb.be of [email protected].

Wat als je slachtoffer wordt van internetfraude?

Werd je creditcard zonder dat je het wist gebruikt om transacties uit te voeren op Immoweb of een andere website? Bel dan meteen naar Card Stop op het nummer 070 344 344 en neem contact op met je bank.

Ben je slachtoffer geworden van oplichting op Immoweb? Contacteer dan onze medewerkers op [email protected].

Of meld je probleem aan de bevoegde instanties via https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom.